Buurtbemiddeling Uden Samen werken aan een oplossing

T: 088-3742525

'Met kleine stappen iets groots bereiken'

UDEN | ONS welzijn in Uden is op zoek naar vrijwillige buurtbemiddelaars die ‘brandjes willen blussen’. Rob van Boekel is zo iemand die zich belangeloos inzet om te proberen de communicatie tussen buren te herstellen en oplossingen te zoeken. “Het kan gaan om simpele ergernissen waardoor een conflict hoog oploopt”, aldus de Udenaar.

Rob is al zo’n 6 à 7 jaar vrijwillig actief als buurtbemiddelaar in de regio Uden. “Het is vaak zo dat mensen een probleem zelf proberen op te lossen, maar dat de communicatie niet wil lukken. Dat is waar wij als buurtbemiddelaar inspringen. Je gaat altijd met z’n tweeën naar een situatie, waar we in gesprek gaan met beide partijen. Eerst doen we dat met de melder die overlast ervaart. We luisteren naar het verhaal en bespreken wat er speelt en wat hij of zij al heeft geprobeerd om de situatie te veranderen.” Vervolgens wordt zo’n zelfde gesprek gevoerd met de andere partij. “Na de gesprekken maken we het liefst binnen een week een volgende afspraak samen met beide partijen. Wij zijn onpartijdig en geven geen oordeel. We proberen door middel van een bemiddelingsgesprek de communicatie op gang te krijgen. Dit leidt vaak tot een oplossing.”
Intake
Na een intakegesprek volg je als buurtbemiddelaar een training in conflictbemiddeling. Rob: “En regelmatig bezoek ik in Uden informatiebijeenkomsten waarbij de buurtbemiddelaars elkaar spreken. Het is vooral belangrijk dat je als vrijwilliger goed luistert. Het is natuurlijk ook fijn als je communicatief vaardig bent en je je in kunt inleven. Je helpt doordat de irritatie tussen twee partijen verdwijnt en er begrip voor elkaar ontstaat. Natuurlijk is niet alles op te lossen, maar vanuit een goede communicatie kun je stappen zetten en waar mogelijk afspraken maken zodat je prettig naast elkaar kunt wonen.”

Bemiddeling
De vrijwilligers van Buurtbemiddeling Uden worden ingezet op verschillende plekken. Vaak wordt ONS welzijn ingeschakeld vanuit de woningbouwvereniging of de politie. “Het gaat soms om iets kleins dat uiteindelijk uitloopt tot een conflict. Geluidsoverlast is het meest voorkomend, maar het kan van alles zijn. Op sommige locaties ben je met één of twee gesprekken klaar, en in sommige gevallen heeft het meer tijd nodig om tot een oplossing te komen.” Als vrijwilliger bepaal je zelf hoe druk je het hebt. “Ik heb het liefst maar één bemiddeling tegelijk en begin daarna pas aan de volgende”, vertelt Rob. “Dat geef je vooraf aan. Het is natuurlijk wel vrijwillig, maar het is niet vrijblijvend.” De intake van een bemiddelingsgesprek is meestal bij mensen thuis, het gesprek met beide partijen vindt vaak plaats op een neutrale plek zoals een buurthuis. “Het blijft interessant om te zien hoe je met kleine stappen iets groots kunt bereiken.”
Interesse?
Ben je minimaal 21 jaar, inwoner van Uden of Landerd en wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op via 06 10 41 35 17 of buurtbemiddelinguden@ons-welzijn.nl.